LA VELLA QUARESMA ARRIBA A GUISSONA

Amb l’objectiu de donar a conèixer la cultura i les tradicions de Catalunya, des del Pla Educatiu d’Entorn i la regidoria de Cultura de l’Ajuntament, s’ha organitzat per tercer any consecutiu un projecte educatiu entorn el Rei Carnestoltes i la Vella Quaresma

DIVENDRES 27 FEBRER 2015

 Amb l’objectiu de donar a conèixer la cultura i les tradicions de Catalunya, des del Pla Educatiu d’Entorn i la regidoria de Cultura de l’Ajuntament, s’ha organitzat per tercer any consecutiu un projecte educatiu entorn el Rei Carnestoltes i la Vella Quaresma.

La Vella Quaresma a Catalunya es coneix com la representació gràfica de la Quaresma. Una quaresma que té la forma d'una vella arrugada i xaruga, amb set cames que va perdent d'una en una a mesura que van passant les setmanes de Quaresma. Es deia que era l'encarregada de procurar que els infants mengessin peix per Quaresma; se'ls amenaçava dient-los: "Si menges carn, sa Jaia Serrada vindrà i se t'endurà".

Guissona, a nivell municipal tots els centres educatius van rebre les mateixes ordres del Rei Carnestoltes que els alumnes de llar d’infants i educació infantil de la vila van haver de complir tots els dies de la setmana del 9 al 13 de febrer acabades aquestes ordres del rei Carnestoltes; els banquets, la festa boja i el desordre donen pas al dejuni, l'ordre i la calma de la quaresma.

Cada divendres, nens i nenes de P3, P4 i P5 dels centres educatius de la vila (un curs per setmana, promovent així la interrelació entre els nens i nenes dels diferents centres) passen per la plaça Bisbe Benlloch on se’ls representa el conte del Rei Carnestoltes i la Vella Quaresma. Després de la representació, davant de la imatge de la Vella Quaresma canten la seva cançó i li arrenquen setmanalment una cama, l’última cama, s’arrencarà per setmana santa en el marc d’una activitat oberta a tots els nens i nenes de la vila.