La Xarxa de Museus promou la descoberta d’un patrimoni singular per Nadal

El Museu de Guissona Eduard Camps, de recent incorporació a la Xarxa, mostra una creu llatina de pedra sorrenca on apareixen personatges destacats del cicle nadalenc. Es tracta d’un objecte que formava part de la creu monumental del segle XVI-XVII situada a la plaça del Vell Pla, al davant de la porta nord de la vila closa de Guissona i que fou destruïda per la Guerra Civil espanyola i restaurada l’any 1975. La creu es podrà veure a l’exposició permanent del Museu del 19 de desembre al 9 de gener.

DIMECRES 14 DESEMBRE 2016

La Xarxa de Museus promou la descoberta

d’un patrimoni singular per Nadal

 

Els 11 museus que conformen la Xarxa ‘orquestren’ una programació única per atreure visites als seus espais aquestes festes

 

 

Cervera, 12 de desembre.- La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i l’Aran va presentar ahir al Museu Comarcal de Cervera una iniciativa singular per aquestes festes de Nadal. La presentació s’ha dut a terme amb una visita guiada musical a l’exposició ‘Ànima II. Els instruments de l’Orquestra Simfònica’, amb músics de l’Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida, que col·labora amb l’exposició.

 

Els museus de la Xarxa han escenificat una petita orquestra a les sales del Museu Comarcal de Cervera i han justificat la tria d’aquest espai “perquè considerem que la Xarxa és com una orquestra on tots els instruments són importants, si tots sonen bé, l’orquestra sona bé”.

 

La proposta de la Xarxa per aquest Nadal vol incentivar la visita als diferents museus aquestes festes, ja sigui amb la tria d’una peça de temàtica nadalenca, o amb activitats específiques i la descoberta d’espais i peces singulars. La diversitat de les peces escollides pels museus expressa també la diversitat de temes i mirades patrimonials que tenen els museus de la Xarxa.

 

Així per exemple, el Museu d’Isona i la Conca Dellà mostra una espectacular escàpula de dinosaure sauròpode de fa 68 milions d’anys descoberta fa uns 60 anys i que ara ha sortit a la llum. Durant les festes de Nadal, el museu, que té la col·lecció de restes de dinosaure més important de Catalunya, obrirà al públic el seu magatzem i mostrarà fòssils que encara es troben en estudi i que fins d’aquí a un temps no es podran gaudir a l’exposició permanent.

 

El Museu de Guissona Eduard Camps, de recent incorporació a la Xarxa, mostra una creu llatina de pedra sorrenca on apareixen personatges destacats del cicle nadalenc. Es tracta d’un objecte que formava part de la creu monumental del segle XVI-XVII situada a la plaça del Vell Pla, al davant de la porta nord de la vila closa de Guissona i que fou destruïda per la Guerra Civil espanyola i restaurada l’any 1975. La creu es podrà veure a l’exposició permanent del Museu del 19 de desembre al 9 de gener.

 

Pel que fa al Museu d’Art Jaume Morera de Lleida, la peça triada és “Sobre la nieve”, una il·lustració de Xavier Gosé, del qual s’ha celebrat el centenari del seu naixement aquest any, que evoca les costums de la vida moderna al París de començaments del segle XX. Com a reclam original, la peça es difondrà via web i xarxes socials.

 

El Museu de Lleida mostrarà un Naixement del segle XVI. Es tracta d’un relleu d’alabastre obra de Gabriel Joly, i procedent del Monestir de Santa Maria de Sixena. Es tracta d’una peça que habitualment es troba a les reserves del museu i per tant, aquesta és una ocasió perfecta per exposar-la a les sales d’exposició permanent.

 

Un Naixement del segle XII és la peça escollida pel Museu Diocesà i Comarcal de Solsona. Es tracta d’un fragment de taula lateral de l’altar de l’església de Sant Andreu de Sagàs que representa el naixement de Jesús. És una de les obres més emblemàtiques del fons d’art del museu i un dels objectes d’art romànic més reproduït en diferents mitjans relacionats amb les festes de Nadal. El muntatge es podrà visitar durant els dies 23, 24, 30 i 31 d'11 a 17 h.

Bostanist” és el títol del quadre del pintor targarí Ramon Muixí Roig, peça escollida pel Museu Comarcal de l’Urgell que exposarà del 12 de desembre al 15 de gener i que serà la postal de Nadal d’aquest museu. El quadre va ser presentat l’any 1960 al Concurs Internacional de Dibuix de la Fundació Anglada – Guillot, evoca el Nadal, les muntanyes nevades i un poblet d’alta muntanya, que és talment un decorat de pessebre. Amb aquesta acció el museu vol reivindicar la figura d’aquest pintor targarí.

 

El Musèu dera Val d’Aran per la seva banda, cedirà el protagonisme aquest Nadal a l’escena de la Nativitat (finals del segle XV) i també ha programat un taller de dibuix nadalenc per al públic infantil. Es tracta d’una taula de fusta pintada, procedent de l’església de Vilac, que hauria format part d’un retaule, del qual se’n conserven altres escenes, atribuïda al Mestre de Vielha, un pintor que va treballar a l’Aran, Pallars, Ribagorça i la Franja.

 

El Museu de la Noguera ubicarà a l’exposició permanent durant totes les festes de Nadal la “Taula d’adoració dels Reis Mags del Mestre de Balaguer” (XVI). Es tracta d’un compartiment del retaule que fins l’any 1936 presidia l’església de Sant Salvador de Balaguer. Aquest retaule va desaparèixer durant la revolta iconoclasta de 1936. Es donava per perdut fins que fou localitzat als anys 80 del segle passat al cor de l’església de Sant Josep. El Museu ha previst una visita comentada el dia 17 de desembre a les 18.30 h amb tast de vi, gentilesa de les bodegues Castell del Remei.

 

Quatre figures de músics que formaven part d’un pessebre, fetes en terracota policromada per l’escultor Josep Anicet Santigosa (s. XIX), són les peces escollides pel Museu Comarcal de Cervera, que oferirà, també, una visita guiada per aquest tipus de manifestacions representatives de les festes nadalenques. Es tracta d’un conjunt que habitualment es troba a les reserves del museu i per tant, aquesta és una ocasió ideal per exposar-lo a les sales permanents.

 

El Museu Diocesà de La Seu d’Urgell mostrarà el Retaule d’Abella de la Conca de Pere Serra, un retaule del segle XIV que narra la història dels Goigs de la Verge Maria, recollint l'Anunciació, el Naixement, l'Epifania, la Resurrecció de Crist, la Pentecosta i la Coronació de la Verge com a escenes principals. Es tracta d’una de les peces més rellevants de la col·lecció del museu, provinent de l'església parroquial d'Abella de la Conca.

 

Una figura de cartó pedra policromada que representa un Rei Mag subjectant un cofre petit on els nens i nenes dipositaven la carta als Reis d’Orient és la peça escollida per l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, que l’exposarà a la recepció. Representa la part més social del cicle de les festes nadalenques, quan els nens i nenes expressen el seu comportament durant l’any i els seus desitjos en una carta, esperant rebre regals per part de Ses Majestats.