L'ESCAPADA DELS MARGENERS DE GUISSONA A LA CATALUNYA NORD

Tot i la insistència del vent de mestral, que no va parar de bufar durant tot el cap de setmana, els Margeners van gaudir d’allò més l’oportunitat de compartir experiències amb els nostres germans de l’altra banda del Pirineu.

DILLUNS 07 AGOST 2023

Després de les dues actuacions castelleres seguides realitzades prop de casa, durant el primer cap de setmana d’agost la colla castellera de la Segarra va viatjar a la Catalunya Nord per participar per segona vegada a la Fira de Millars. Convidats pels amfitrions, els Castellers del Riberal, es van desplaçar a terres rosselloneses una setantena de camises marrons. Tot i la insistència del vent de mestral, que no va parar de bufar durant tot el cap de setmana, els Margeners van gaudir d’allò més l’oportunitat de compartir experiències amb els nostres germans de l’altra banda del Pirineu. Van compartir l’experiència els Tirallongues de Manresa.

L’actuació en si es va desenvolupar a la plaça de la font del Rei davant d’un nombrós públic, entregat d’allò més, just després d’una deixada de vaquetes, tradició taurina força viva, encara en aquestes contrades.

La primera colla a actuar va ser la colla local, els castellers del Riberal, i ho va fer obrint plaça amb el seu primer quatre de set de la temporada, un castell que va pujar molt ferm i ben quadrat. En segona ronda, els de la camisa de color verd van demostrar la versatilitat del seu tronc amb un bonic cinc de sis. Van tancar rondes de castells amb un dos de sis força treballat, no només per la fragilitat en si de la torre, sinó també per combatre els embats d’una forta ratxa de vent al moment de l’aleta. Aquesta va ser al millor actuació d’aquesta temporada del castellers nord-catalans, que comencen un petit període de vacances amb els deures fets.

Segons a actuar foren els Margeners, amb una actuació condicionada de nou pel justet nombre de castellers mobilitzats. Això no va ser impediment per poder portar a plaça tres castells que tenen a bastament consolidats, el tres de sis, el tres de sis aixecat per sota i la torre de sis, descarregats en aquest ordre. Cal destacar en aquests castells la solidesa del tres, l’emoció que produeix portar a plaça el castell aixecat per sota, però per sobre de tot, l’execució immaculada del dos de sis. Bones sensacions, per tant per la colla de Guissona.

Tancant les rondes, actuava Tirallongues, que van oferir al públic l’actuació més de lluïda de la jornada, fent palès el bon moment que travessa la colla tot prement l’accelerador en espera de poder millorar els registres de la temporada per l’actuació de festa major de la capital del Bages, a finals d’agost. Van iniciar l’actuació amb un espectacular cinc de set, per seguir amb un quatre de set amb el pilar executat amb molt d’ofici. Van tancar rondes amb un quatre de set quietíssim, que podria fer pensar en ser pujat un pis més en breu.

Tot i que l’actuació ja es podia donar per acabada, la jornada de convivència entre les tres colles just acabava de començar, ja que va ser el punt de partida d’una tarda i un vespre memorable, on, entre altres coses, es va poder conèixer la simpàtica confraria dels castellers del Birreral, els quals van oferir el tast de les seves cerveses artesanes, o veure in situ el pseudoball de l’àliga de Berga. La nit va donar temps també per la performance dels novells de totes tres colles a l’estadi de rugbi de Millars i participar, com no, de la fira de Millars, efemèride molt concorreguda a la subcomarca del Riberal, i que demostra l’atractiu de les tradicions catalanes en territori de domini francès, sobretot entre el seu jovent.

L’activitat de Margeners no s’atura durant el mes d’agost, ja que toca preparar-se per les actuacions d’Agramunt i Guissona, on Margeners podria recuperar el nivell del llistó de la primera part de la temporada en la dificultat dels seus castells. La propera actuació serà a Santa Maria de Montmagastrell el proper 18 d’agost, on hi portaran els seus castells per primera vegada.

Fira de Millars (Catalunya Nord) 05/08/23

Castellers del Riberal: 2pd4, 4d7, 5d6, 2d6, 2pd4

Margeners de Guissona: pd4, 3d6, 3d6s, 2d6, pd4

Tirallongues de Manresa: 2pd4, 5d7, 4d7a, 4d7, 2pd4