L'església de Santa Maria de Guissona declarada bé cultural d'interès nacional

El Govern ha acordat declarar l'església de Santa Maria de Guissona com a bé cultural d'interès nacional (BCIN). L'església de Santa Maria es va iniciar l'any 1776 sobre les restes de l'església vella de la qual es conserven la capella de la Mare de Déu del Claustre i la del Sant Crist.

DIMECRES 04 DESEMBRE 2013

 El Govern ha acordat declarar l'església de Santa Maria de Guissona com a bé cultural d'interès nacional (BCIN). L'església de Santa Maria es va iniciar l'any 1776 sobre les restes de l'església vella de la qual es conserven la capella de la Mare de Déu del Claustre i la del Sant Crist. La façana principal d'estil neoclàssic està ideada com a una 'façana retaule'. La planta de l'església és de creu llatina formada per tres naus, una principal i dues laterals que donen accés a les cinc capelles amb cúpula i a un presbiteri central de planta quadrada amb dues capelles laterals als seus costats. 

El campanar de l'església està situat sobre el creuer, és de base quadrada i consta de tres cossos. En el segon cos s'hi troba el rellotge i en el tercer quatre finestres d'arc semicircular amb balustrada i campana. A més, el Govern ha delimitat un entorn de protecció al voltant de l'església per garantir la conservació dels seus valors culturals. 

Paral·lelament, l'executiu català també ha acordat delimitar l'entorn de protecció del Palau Fluvià de Guissona, que ja va ser declarat BCIN l'any 1993. L'objectiu és preservar la relació entre el monument i la resta d'elements que l'envolten i garantir la pervivència dels seus múltiples valors culturals. 

 

Font. Ràdio Tàrrega