LLUÏDA DIADA CASTELLERA A MOLLERUSSA

Diumenge passat va tornar a celebrar-se la ja tradicional diada castellera de la Festa Major de Mollerussa. Enguany la diada ha estat força lluïda, amb la participació de quatre colles.

DIMARTS 22 MAIG 2018

 

Festa Major de la capital del Pla d’Urgell

Diumenge passat va tornar a celebrar-se la ja tradicional diada castellera de la Festa Major de Mollerussa. Enguany la diada ha estat força lluïda, amb la participació de quatre colles. Als Margeners de Guissona (que actuen com a colla local a Mollerussa) els van acompanyar els Castellers de Lleida (també habituals en aquesta cita), i dues colles de set com són els Castellers de Mollet i els Castellers d’Esplugues.

Com també és habitual a Mollerussa, els primers compassos de l’actuació van veure’s lleugerament alterats pel pas dels participants de la trobada motard de Mollerussa i del prolongat repic de campanes. Malgrat això i que l’actuació comptava amb quatre colles, la jornada es va desenvolupar d’una forma força àgil, ja que mentre es realitzava un castell, la colla que actuava a continuació ja preparava la pinya del proper castell.

Els primers a actuar van ser els Margeners. Després dels dos pilars de quatre de salutació van encarar una jornada de transició, amb castells bàsics de sis i amb el quatre de sis amb agulla de segona ronda com a millor castell. Els castells dels de la camisa marró van pujar molt segurs amb troncs lleugeríssims que, combinats amb les sensacionals proves netes que s’estan realitzant als assajos, ens auguren castells més alts i complexos al segon tram de temporada. A tall d’incidències es pot destacar un pom de dalt un pèl entrepussat al tres de sis i l’estrena d’una enxaneta i una terç al quatre de sis.

Segons en ordre d’actuació a les rondes van ser els de la capital del Segrià, saludant la plaça amb dos pilars de quatre a la ronda inicial de pilars. La del diumenge va ser la segona actuació dels de la camisa bordeus a Mollerussa, on ja van portar-hi els seus castells per la fira de Sant Josep. Els Castellers de Lleida van començar un pèl nerviosos, amb un intent desmuntat de quatre de set, que van acabar descarregant no sense un cert tremolor a la ronda de repetició. A mesura que avançava l’actuació es van anar trobant cada vegada més còmodes. A segona ronda van descarregar de forma magnífica el quatre de set amb l’agulla al mig. Un paradíssim tres de set descarregat completava les rondes de castells.

Els tercers a actuar van ser els Castellers de Mollet del Vallès, colla fundada el 1992 i que llueix una camisa verd clar. Els del Vallès Oriental van donar el tret de sortida a l’actuació amb un pilar de quatre per sota. Ja en rondes de castells van portar a plaça el tres de set molt quiet  a primera ronda, seguit del tres de sis una mica rebregat. Una torre de sis molt segura tancava l’apartat de castells. Actuació molt solvent per una colla que aquest any estan fent habituals els castells bàsics de set i de la gamma alta de sis.

Tancant rondes actuaren els castellers d’Esplugues, que visitaven Mollerussa per primer cop. Un retard inesperat els va fer perdre la ronda inicial de pilars. Malgrat això, van demostrar molta concentració en tots els castells portats a plaça. Així doncs, van descarregar amb solvència els castells bàsics de set a primera i tercera ronda, portant a plaça en segona ronda el castell de més complexitat tècnica de la diada, el tres de set amb l’agulla al mig, també executat de forma impecable pels del Baix Llobregat, tot i ser el primer que realitzaven aquesta temporada.

A la ronda de pilars els Margeners van oferir primer un pilar de quatre per sota per acabar amb un pilar de quatre al balcó.

Lleida i Esplugues van descarregar un pilar de cinc cada una (primer espadat de cinc de la temporada per part dels de la camisa blava), per posteriorment descarregar dos pilars de quatre. Per contra Mollet només va poder carregar el seu pilar de cinc, que va fer llenya en la baixada de l’enxaneta.

Castells a banda, gran ambient a la plaça de Mollerussa, que acull de forma ininterrompuda la diada castellera des de l’any 2008. També cal destacar la col·laboració de les colles a les pinyes.

 

Actes de la nit del Tararot i taller al cau de Tàrrega

Els Margeners havien d’haver participat el dissabte anterior, 12 de maig, a la nit del Tararot de Tàrrega. El xàfec que va caure a la capital de l’Urgell el dissabte al vespre va obligar a anul·lar els actes d’aquest popular esdeveniment. Amb tot, Margeners no va marxar de Tàrrega sense oferir un pilar de quatre de salutació.

Precisament es va tornar a Tàrrega, el dissabte següent (19 de maig) quan es va realitzar un taller al Cau del municipi. El taller va ser molt fructífer i concorregut.

 

Propera parada, l’Hospitalet

La propera parada de Margeners abans de tancar el primer tram de temporada serà el diumenge 3 de juny a l’Hospitalet de Llobregat, on celebraran les festes del barri de Santa Eulàlia juntament amb la colla Jove de l’Hospitalet i els Manyacs de Parets.

 

Resum actuació

Mollerussa, 20/05/2018 (Festa Major)

Margeners de Guissona: 2 pd4, 3d6, 4d6a, 4d6, p4ps, p4balcó

Castellers de Lleida: 2pd4, 4d7(id), 4d7, 4d7a, 3d7, p5, 2pd4

Castellers de Mollet: pd4s, 3d7, 3d6s, 2d6, pd5(c)

Castellers d’Esplugues: 3d7, 3d7a, 4d7, pd5, 2pd4