MARGENERS, PER 12È ANY CONSECUTIU A LA FESTA MAJOR DE MOLLERUSSA

Amb aquesta, la colla dels Margeners de Guissona ja fa 12 anys que no falla a la cita amb la plaça major de Mollerussa. Aquest diumenge els acompanyaven a plaça dues colles que tenen un significat especial pels de la camisa marró: per una banda els Salats de Súria i per altra, els Minyons de l’Arboç

DIVENDRES 24 MAIG 2019

 

Mollerussa.

 

El passat cap de setmana 18 i 19 de maig la capital de la Plana de l’Urgell celebrava la seva Festa Major. I des del 2008 i de forma ininterrumpuda, això és sinònim d’actuació castellera el diumenge al migdia. Amb aquesta, la colla dels Margeners de Guissona ja fa 12 anys que no falla a la cita amb la plaça major de Mollerussa. Aquest diumenge els acompanyaven a plaça dues colles que tenen un significat especial pels de la camisa marró: per una banda els Salats de Súria, colla del Bages que es va crear al 2007 (mesos després que els Margeners), amb la qual manetenen una bona amistat, i a Súria és on els segarrencs van descarregar el primer 7de7 de la història dels castells; per altra banda els Minyons de l’Arboç, colla històrica de la considerada zona tradicional, i a l’Arboç és on els Margeners van descarregar el seu primer 4d7 al desembre del 2007, per tant en guarden un gran record.

Passaven pocs minuts de les 11:30 quan les tres colles van alçar els pilars de benviguda: un pilar de 4 per part de les dues colles convidades, i un pilar de 4 per sota per part de la colla marró. L’actuació es va aturar uns minuts degut a un enterrament, i també per la tradicional passada de la comitiva de motars de cada any.

Els primers en actuar van ser els anfitrions. En primera ronda van descarregar sense cap problema un 3d6a. Tot i que hi havia alguna estrena el castell no va demostrar cap complicació per la colla marró. En segona ronda era l’hora del castell estrella d’aquesta temporada (l’han descarregat en totes les actuacions que han fet fins ara), el 3d6ps. Es tracta d’un castell força espectacular pel públic degut a la seva execusió, i que els Margeners dominen a la perfecció. Per tancar les rondes de castells van descarregar un plàcid 4d6.

Els Minyons de l’Arboç van ser els segons en actuar a cada ronda. Amb menys camises de les esperades, van apostar també per una actuació de castells de 6. En primera ronda van descarregar un 4d6 bastant parat, demostrant que aquest castell no té cap secret per la colla vermella. En segona, el castell elegit va ser el 2d6. Tot i la dificultat que té aquest castell per lo fràgil que és, el van dominar en tot moment, descarregant-lo sense aparents complicacions. Per últim, van tancar les rondes de castells amb un tranquil 3d6a. Bona actuació pels del Baix Penedés tenint en compte que només era la segona actuació de la temporada.

Per tancar cada ronda de castells van actuar els Salats de Súria. Amb pocs efectius desplaçats a Mollerussa, van començar la seva actuació amb el 3d6, castell que van descarregar sense masses complicacions. En segona ronda el castell escollit va ser el 3d6a. Tot i que va ser una mica lent, el castell també el van descarregar sense que es deformés en excés. Per acabar van fer un intent desmuntat de 2d6. A l’entrada de dosos el castell va mostrar força fragilitat a l’alçada de terços, i amb bon criteri van decidir desmuntar-lo per evitar una més que possible caiguda. Degut als pocs efectius desplaçats, i a la fragilitat que havia mostrat el 2d6, van decidir donar per concluida la seva actuació.

Per acabar, les tres colles van realitzar els pilars de cloenda: un pilar de 4 per part de cada colla convidada, i el tradicional pilar de 4 al balcó per part dels Margeners. És un pilar que es fa just a sota del balcó de l’Ajuntament, i on l’anxaneta i el terç són alçats a dalt al balcó amb l’ajuda d’una faixa. Posteriorment les tres colles van disfrutar d’un pica pica a la mateixa plaça.

Un cop a Guissona, els Margeners i uns quants Salats van acabar de passar el diumenge al local dels segarrencs, amb un dinar organitzat per la Junta de la colla marró.

El proper dissabte a la tarda la colla marró es deplaçarà a Barcelona per actuar juntament amb els Castellers de Barcelona i els Encantats de Begues. Serà una nova oportunitat per seguir rodant castells de 6, a l’espera de que ben aviat els bons assajos que estan realitzant donguin el seu fruit en forma de castells de 7.