"Maria Rúbies o el repte constant" es presenta a l'Espai Fassina de Guissona

El passat dijous, 4 de juny, a les 8 de la tarda, Josep Varela i Serra, autor del llibre “Maria Rúbies o el repte constant. Política, religió i pedagogia a la Catalunya del segle XX” va presentar-lo a Guissona. L’acte va aplegar una cinquantena de guissonencs i guissonenques, la majoria vinculades amb el món de l’educació.

DIVENDRES 05 JUNY 2009

El passat dijous, 4 de juny, a les 8 de la tarda, Josep Varela i Serra, autor del llibre “Maria Rúbies o el repte constant. Política, religió i pedagogia a la Catalunya del segle XX”va presentar-lo a Guissona. L’acte, organitzat per l’IES Guissona i Pagès Editors, amb el suport del Pla Educatiu d’Entorn, va aplegar una cinquantena de guissonencs i guissonenques, la majoria vinculades amb el món de l’educació.

La presentació del llibre de Josep Varela va anar a càrrec de la Sra. Maria Pampalona, directora de l'IES Guissona, i de la Sra. Montse Villaró, professora jubilada del mateix IES.

El llibre
Nascuda el 1932 a Camarasa (La Noguera), Maria Rúbies excel·lí en el camp de la pedagogia de la matemàtica; de fet fou la primera a publicar-ne textos en català (els cèlebres Fem matemàtica) després de la Guerra Civil. Fundà l’Escola Espiga de Lleida, contribuí a la creació de l’Escola de Mestres de Sant Cugat, així com també fou la primera presidenta del Consell Escolar de Catalunya (1986). Enmig d’una tasca pedagògica constant hi hagué un intens parèntesi dedicat a la política: 1977-1988. Primer fou senadora i després diputada a les Corts Generals. Escollida diputada al Parlament de Catalunya a les eleccions del 1984, es retirà aviat de la política activa: la seva oposició a la Llei del Joc fou la punta de l’iceberg d’un desengany més pregon. Defensà sempre una major autonomia per a Catalunya i l’ús de la llengua catalana a l’ensenyament i l’avenç en la igualtat de drets dels homes i les dones. Tota la seva vida estigué dominada per una gran religiositat. Abans del seu casament l’any 1969, fou dirigent d’Acció Catòlica. Mai abandonà les seves conviccions, aprofundides per la meditació i les seves lectures. En aquests tres àmbits (política, religió i pedagogia), Maria Rúbies tingué una considerable importància. Aquest llibre es publica coincidint amb els quinze anys de la seva mort (1993).

L’autor
Josep Varela i Serra (Besalú, 1943) viu a Lleida des de l’any 1950. Està casat i té quatre fills. És catedràtic de matemàtiques a l’Institut Samuel Gili i Gaya des de 1973, i en fou el director entre 1975 i 1980. També fou president de la delegació d’Òmnium Cultural a Lleida entre 1977 i 1980. Varela fou successivament, entre 1991 i 2004, cap dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Cap dels Serveis Territorials d’Ensenyament a Lleida, portaveu de CiU a la Paeria, a més de diputat i senador. Durant aquests darrers anys ha estat membre de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa. En la seva tasca com a senador defensà, entre d’altres qüestions, un major control de continguts televisius i una millora de l’ensenyament de les ciències a secundària. Ha publicat diversos llibres d’entrevistes, que encetà amb Converses a Lleida (1988) amb la intenció de recuperar la memòria històrica.