Microdansa en femení

El 15m2 viatja a Guissona en una edició per reivindicar les dones rurals, i el sector femení de la dansa Rosa Pallarès i Figueras, la guissonenca més gran, és la imatge del cartell de l’edició d’enguany del 15m2 Festival Internacional de Microdansa Itinerant, que tindrà lloc al municipi de Guissona (Lleida), sobre la temàtica Feminismes – dones rurals. La Rosa va néixer a Vallmanya el 1924. Com tantes dones anònimes, ha viscut una vida de molt esforç i sacrifici, treballant al camp, a la granja, a l’hort, portant una casa i cuidant d’una família.

DILLUNS 02 OCTUBRE 2023

El 15m2 viatja a Guissona en una edició per reivindicar les dones rurals, i el sector femení de la dansa

Rosa Pallarès i Figueras, la guissonenca més gran, és la imatge del cartell de l’edició d’enguany del 15m2 Festival Internacional de Microdansa Itinerant, que tindrà lloc al municipi de Guissona (Lleida), sobre la temàtica Feminismes – dones rurals. La Rosa va néixer a Vallmanya el 1924. Com tantes dones anònimes, ha viscut una vida de molt esforç i sacrifici, treballant al camp, a la granja, a l’hort, portant una casa i cuidant d’una família. 

La programació completa del 15m2 va del 23 de setembre al 14 d’octubre, per contribuir també a la celebració, el 15 d’octubre, del Dia Internacional de la Dona Rural declarat per l’Assamblea General de les Nacions Unides el novembre del 2007. Una edició per dignificar el paper tan necessari de les dones en un context rural, i també per visibilitzar les dones professionals en el context cultural català, enfortir la feminització de les programacions i donar veu a diversitat de sensibilitats femenines.

La temàtica d’enguany busca col·locar-se en la intersecció entre edat, gènere, context, pressió estètica i capacitisme, amb una programació que connecta la creació escènica amb el coneixement i el territori, oferint propostes per abordar la temàtica des de diferents perspectives, i acabant amb dues jornades de Mostres Professionals de Microdansa: 13 creacions de petit format inspirades o adaptades a la temàtica, amb artistes com Ada Vilaró, Maria Rovira, Cecilia Colacrai, Laia Santanch i Andrea El Ameri, entre d’altres, que es podran veure els dies 13 i 14 d’octubre a diferents espais singulars del municipi, com la Plaça Major, l’Obra de Fluvià o el campanar de l’Església de Santa Maria de Guissona. 

El projecte va arrencar el dia 23 de setembre amb un conversatori en línia sobre ‘Ballar bé?’ i el poder transformador de la dansa, a càrrec d’Aurora Valverde, Víctor Ramírez Tur, Ona Mestre i Alba Moreno. El dia 6 d’octubre tindrà lloc a l’Obrador de Ceràmica de Guissona, un taller de descobriment personal femení amb fang, amb una posterior instal·lació artística a l’espai públic, a càrrec de Marta Sala i Esther Roca. El 13 d’octubre hi haurà un taller d’Anatomia vivencial i el seu moviment a la Galeria de l’Ateneu de Guissona, a càrrec d’Ona Mestre i Chabela Cortés. I aquell mateix cap de setmana es podrà visitar al Carrer Tapioles, una pintura mural en motiu de les dones de Guissona, a càrrec de l’artista local Joan Codina.

Per reconèixer la feina dels artistes i la participació de la comunitat, el dissabte 14 d’octubre a les 20h, hi haurà l’acte de cloenda i Reconeixements, amb un lliurement de premis. El jurat, integrat per Montse Esteve (directora de l’Escola de Dansa i la Jove Companyia de Guissona), Aida Santesmasses (tècnica de l’Àrea d’Igualtat de l’Ajuntament de Guissona), Ana Pérez (membre de la junta directiva de l’APdC), i Jordi Sora (crític especialitzat en dansa contemporània), s’encarregarà d’atorgar les categories d’Interpretació, Escenografia i Arrel i memòria; i el premi Públic es resoldrà amb les votacions del públic assistent. Els premis, que inclouen un lot de productes locals, genuïns, artesanals i/o relacionats amb la temàtica; busquen també posar en valor el teixit comercial i artístic del municipi, i arrodonir un projecte que es construeix, cada edició, amb la complicitat i la col·laboració de la comunitat local.

Tota la programació a www.festival15m2.cat

El festival 15m2 està organitzat per Última vèrtebra, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i l'Ajuntament de Guissona.

 

@festival15m2

@ultimavertebra

 

Més informació i contacte

info@festival15m2.cat

669 944 689 - 606 029 781