PRESENTACIÓ D’UN ARMARI DE FARMÀCIA DEL SEGLE XVII

El museu de Lleida i el Museu de Guissona han presentat avui dos taules policromades amb la representació de Sant Cosme i Sant Damià, que han resultat ser les portes d’un armari de farmàcia del segle XVII.

DIVENDRES 06 OCTUBRE 2017

El museu de Lleida i el Museu de Guissona han presentat avui dos taules policromades amb la representació de Sant Cosme i Sant Damià, que han resultat ser les portes d’un armari de farmàcia del segle XVII. Les dos taules formen part del conjunt d’objectes que el museu de Guissona va dipositar l’abril de 2016 al Museu de Lleida per ser restaurats. L’actuació s’inscriu en le mrc de col·laboració entre els dos museus, que ara permet presentar les dos taules integrades en un armari realitzat a imatges d’un del segle XVII.

Les taules presentaven un estat de conservació deficient. El procés de restauració ha consistit en una neteja per eliminar la pols acumulada, una desinsectació, la consolidació de la fusta, una neteja de la superfície pictòrica i la reintegració cromàtica, amb un criteri de mínima intervenció. Les taules només han conservat la policromia per una sola cara; l’altra, dividida en tres compartiments, estava pintada amb motius florals, malgrat que no s’han conservat suficientment bé com per distingir quin tipus de flors s’hi representaven. Les tasques de restauració, coordinades pel Museu de Lleida, han estat executades per la restauradora Inma Bové.

Durant aquestes tasques es va comprovar que al Museu de Solsona es conserva un armari de l’antiga Farmàcia pallarès, que té unes portes amb la mateixa representació dels sants Cosme i Damià. Un cop confirmats els paral·lels i donat que les portes dels dos museus semblen fetes fins hi tot pel mateix autor, es va plantejar uns criteris de presentació de les dos taules restaurades al Museu de Lleida. Es decideix realitzar un armari de nova factura, seguint els criteris constructius del segle XVII, i integrar-hi les dos taules aconseguint, d’aquesta forma, un sistema expositiu que serveix tant per subjectar les peces com per explicar l’estructura de com podria haver estat l’armari original.

Les taules de Sant Cosme i Sant Damià van ser dipositades al Museu de Lleida l’abril del 2016, juntament amb set objectes més, procedents del Museu de Guissona, per la seva restauració

L’actuació s’inscriu en la política del Museu de Lleida de donar suport als museus del territori i als integrants de la Xarxa de Museus de Terres de Lleida i Aran, de la qual el Museu de Guissona en forma part. Així mateix, cal destacar la col·laboració amb altres institucions, no només en aquesta intervenció sinó de forma habitual. En aquesta ocasió, s’ha comptat amb el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) pel que fa als protocols de restauració. A més, s’ha comptat amb la col·laboració i suport de l’Associació per a l’Estudi del Moble, amb els quals ja fa temps estudiem el nostre fons; i de l’Institut Castell dels Templers de Lleida, que han entregat els encarregats de construir l’armari seguint les tècniques de tractament de la fusta i de la construcció del moble del segle XVII.

 

notícia: Museu de Lleida