Prop de 80 persones es reuneixen al Vapor Llonch per aprofundir en els reptes de la formació per a l’ocupació

La jornada ha comptat amb la intervenció de responsables polítics de municipis d’arreu de Catalunya i representants sindicals i empresarials

DIMARTS 18 JUNY 2013

L’Ajuntament de Sabadell, a través del Vapor Llonch, ha celebrat avui la jornada  “La formació per a l’ocupació. Sistema d’acreditacions i dificultats d’accés de les persones en atur sense competències bàsiques”. Durant la sessió s’han reflexionat entorn als reptes de la formació per a l’ocupació. Com a element destacat s’han tractat les mancances de l’actual model de cursos gratuïts per persones en atur aprovat pel govern central que deixa fora un percentatge important de les persones per no tenir els estudis mínims exigits per optar a l’oferta existent.

De fet, l’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, durant la seva intervenció de benvinguda ha remarcat que “a Sabadell més del 30% de les persones en situació d’atur no tenen les competències actuals per formar part d’un curs gratuït de formació ocupacional tal i com estan establerts ara”. D’altra banda, l’alcalde ha destacat que “en aquests moments estem en procés de reflexionar i repensar la viabilitat del Vapor Llonch amb la voluntat d’obrir noves perspectives de treball”.

Durant la sessió el professor de dret laboral de la Universitat de Girona i ex representant d’Espanya al Comitè de Empleo-EMCO a la Unió Europea, Ignasi Camós ha pronunciat la ponència “Europa i la seva dimensió local davant de la crisi: reptes i oportunitats”. La resposta d’Europa ha estat decebedora a les necessitats socials i la crisi s’està utilitzant per soterrar el model  social europeu. Segons Camós “s’ha supeditat les polítiques d’ocupació a les polítiques econòmiques”.

Per la seva banda, l’expert en polítiques d’ocupació, exdirector del SOC, excoordinador General de la Fundación Tripartita, Francesc Castellana, ha dedicat la seva ponència a reflexionar sobre les polítiques actives i la formació per l’ocupació reflexionant sobre el canvi de model que encara s’ha d’establir. Segons Castellana  no existeix cap model sinó una realitat de davallada del 56% dels recursos que l’Estat destina a aquestes polítiques. Segons Castellana “s’està negociant amb els agents socials la reforma de les polítiques actives, tot i que a l’agenda està marcat primer establir noves convocatòries i després renegociar la base del sistema”. Per Castellana la mancança d’un sistema d’acreditació efectiu debilita encara més “les perspectives d’accés al mercat de treball dels joves i les persones sense graduat d’ESO, tot i que paradoxalment, es reconeix per primera vegada en la reforma laboral el dret individual a la formació.”

La jornada s’ha completat amb dues taules rodones. Una sobre el “Diàleg social i la concertació en la seva dimensió local i en la seva articulació territorial” en la que hi ha estat presents representants de sindicats i entitats empresarials com el Vicepresident del Consell Intersectorial d’empresaris de Sabadell i Comarca, Carles Montesinos, la Presidenta PIMEC Serveis Ocupacionals i de Qualificació, Imma Estivill, el Secretari General del Vallès Occidental de CCOO, Enrique Rodríguez, el Secretari General del Vallès Occidental d’UGT, Josep Santcristòfol.

La segona taula rodona s’ha presentat amb el títol "L’acció municipal en la dimensió local de l’ocupació i la reactivació econòmica” amb la participació de diferents responsables polítics d’ajuntaments d’arreu de Catalunya. En concret han intervingut l’alcalde de  Guissona,  Xavier Casoliva,  el tinent d'alcalde de Serveis a les Persones i Ocupació de l'Ajuntament de Lleida, Josep Presseguer i el regidor de Promoció Econòmica i Hisenda de l'Ajuntament de Montornès del Vallès, Pascual López.

 

Per últim, la tinenta d’alcalde de l’Àrea d’Economia i Serveis Centrals, Montserrat Capdevila ha fet la cloenda. Capdevila ha tancat l’acte proposant que “les institucions supramunicipals, juntament amb els Ajuntaments, promoguin un debat actiu, des de la col·laboració institucional, que permeti definir en aquest nou marc l’agenda local per l’ocupació i de lluita contra la pobresa i l’exclusió social”.