Protecció Civil posa en alerta el Pla PROCICAT per la previsió de vent molt fort, especialment a cotes altes i mitjanes

La previsió indica que avui bufarà molt fort, sobretot a la part central del dia, quan es preveu que es puguin superar les ratxes de 125 km/h en cotes elevades delPirineu, Prepirineu,i podent arribar a aquests valors també a cotes mitjanes - altes del prelitoral i de la Catalunya Central.

DIMARTS 09 DESEMBRE 2014

La previsió indica que demà bufarà molt fort, sobretot a la part central del dia, quan es preveu que es puguin superar les ratxes de 125 km/h en cotes elevades del Pirineu, Prepirineu,i podent arribar a aquests valors també a cotes mitjanes - altes del prelitoral i de la Catalunya Central.

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat en ALERTA el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT, d'acord amb les darreres previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que indiquen que a partir d'aquest vespre i, especialment, demà bufarà vent molt fort a tot el territori amb especial intensitat a cotes altes del Pirineu i Prepirineu però també a les cotes mitjanes de tot el territori.

Segons la previsió de l'SMC, es preveuen forts vents de component nord a partir d'aquest migdia que podrien provocar ratxes màximes superiors a 90 km/h, al Pirineu, Prepirineu i a partir de la tarda s'incrementaria en intensitat afectant també al terç sud del país i l'Empordà. La previsió indica que la intensitat anirà creixent a partir del vespre i el fenomen serà especialment intens i extens durant tot el dia de demà des de primeres hores del matí i fins al vespre, sobretot a la part central del dia, quan es preveu que es puguin superar les ratxes de 125 km/h en cotes elevades del Pirineu, Prepirineu i podent arribar a aquests valors també a cotes mitjanes - altes del prelitoral i de la Catalunya Central.

 A la resta del territori, inclòs tot el litoral i l'àrea metropolitana de Barcelona, i amb l'excepció de les comarques de Lleida (Segrià, Garrigues, Pla de l'Urgell i l'Urgell), es preveu que es puguin superar els 90 km/h a cotes mitjanes (a l'entorn dels 700 m).

L'episodi tindrà una afectació extensa i generalitzada a la pràctica totalitat del país, segons la previsió, i amb molta intensitat al Pirineu i Pre-Pirineu, a la zona del Montseny i altres serralades del territori. També es deixarà notar amb intensitat als punts més elevats de l'àrea metropolitana de Barcelona podent-se superar amb facilitat cops de vent de 60 - 70 km/h a zones urbanes de tot el litoral i prelitoral.

El vent bufarà de component nord i es preveu que les ratxes més fortes s'assoleixin a les cotes més elevades on es podrà produir el fenomen del torb per la neu que pot caure.

Protecció Civil de la Generalitat ha comunicat als municipis que cal que reforcin la seguretat dels esdeveniments públics a l'aire lliure i condicionar-los a que es puguin realitzar de forma segura respecte la possible afectació pel vent en cada moment, així com tancar les zones de jardins o parcs urbans que puguin representar un risc per ventades, caiguda d'arbres o branques.

S'ha demanat també que es reforci l'ancoratge del mobiliari urbà que es pugui desprendre amb el vent i en especial de la decoració nadalenca a l'exterior (il·luminació sobre tot) i qualsevol element penjat o en alçada.

Cal que la població reculli i lligui de forma segura tendals, i elements inestables a terrasses i balcons, especialment la decoració nadalenca, que pot precipitar-se.

 També cal limitar els desplaçaments a les zones on bufi més fort i condicionar-los sempre a les condicions meteorològiques.

Ès altament recomanable que les travesses de muntanya o activitats en cotes mitjanes o altes es posposin. En les activitats i treballs en alçada caldrà també reforçar la seguretat.

La resta d'activitats, sobretot en zona urbana, requeriran fer un especial seguiment en el moment de màxima intensitat del vent per detectar els elements que es puguin desprendre amb risc d'impacte. Caldrà evitar situar-se a prop d'elements inestables o que puguin caure (murs, tancaments, bastides que es moguin o altres similars) durant la major afectació del vent.

També es preveu molt mala mar a la costa brava, tot i que en bufar vent de component nord, es preveu que només pugui afectar amb intensitat al litoral al Cap de Creus i de Begur. Protecció Civil ha emès una prealerta del pla INUNCAT en motiu d'aquest avís per avui del SMC per avui i demà.

 

INFORMEU-VOS al twitter @emergenciescat i al web www.gencat.cat/interior/ventades/