PUNT I FINAL ALS CAPVESPRES A LA ROMANA

Amb el tret de sortida de la setmana cultural per excel·lència de Guissona – ELS CAPVESPRES A LA ROMANA – molts guissonencs i guissonenques van sortir al carrer per gaudir de les activitats programades, que es van dur a terme tota la setmana del 12 al 17 de juliol a les 22.00h de la nit a la Plaça Major.

DILLUNS 19 JULIOL 2021

 

 

Amb el tret de sortida de la setmana cultural per excel·lència de Guissona – ELS CAPVESPRES A LA ROMANA – molts guissonencs i guissonenques van sortir al carrer per gaudir de les activitats programades, que es van dur a terme tota la setmana del 12 al 17 de juliol a les 22.00h de la nit a la Plaça Major.

El tret de sortida de dilluns va ser amb música, amb Aisha Fay & The Ray Band, una cantant i compositora que ha deixat empremta en la seva estada temporal a Guissona. La vam veure amb tota la seva força en un espectacle ple de ritme que tot i des de la cadira, va fer moure el cos de tothom que hi era present. Ens van portar grans temes de la música R&B dels 80.

Per dimarts hi havia teatre, amb la representació de l’obra Medea per part del grup Pierrots, format per joves alumnes de la Caserna de Cervera. Per motius aliens a l’organització aquest acte es va haver d’anul·lar a última hora i es va substituir pel conegut cantautor català Jofre Bargadí, membre del grup Glaucs, que ens va presentar el seu nou disc “Hamburg” publicat per sorpresa el maig de 2019. Un disc equilibrat i madur ple de melodies sinceres i lletres colpidores, que ens van fer pensar.

Dimecres es va fer la presentació del curtmetratge “El guardià del tresor”, un curt elaborat pels alumnes del taller que es va dur a terme durant una setmana del més de juliol, al casal jove de Guissona. El seu director Eduard Marín, durant la presentació, va comentar que va ser un curt elaborat totalment pels joves i que tot i voler muntar un curt fàcil, va tenir la seva complexitat. La història transcorre a l’entorn del Museu i el Parc Arqueològic de Guissona i es pot visualitzar al canal de Youtube de l’Ajuntament de Guissona. Seguidament a aquest breu acte, l’argentina Valeria Guglietti ens va oferir un espectacle d’ombres xineses amb motius romans, creat amb les mans i petits accessoris.

El dijous va ser el torn de la Lídia Pujol, que amb el concert “Conversando con Cecília”, ens va oferir una conversa amb la cantautora madrilenya Cecília i el seu projecte artístic i vital. Amb aquest, va omplir la plaça de gom a gom i va nodrir al públic assistent amb poesia, teatre, el pensament crític, l’espiritualitat i la política.

Divendres a la tarda va ser el torn dels més petits i petites de la vila. Amb la companyia ¾ de 15, i a les 19.00h, el Toni i la Montse no van parar de fer participar el públic amb un ritme romà trepidant. Tots els presents van gaudir d’un espectacle a la romana amb legionaris, senadors i tresors amagats, ...

Del capvespre del mateix dia, es va encarregar a la companyia Aestus, que va traslladar al públic a l’antiga Roma amb danses exòtiques i la màgia del foc, un espectacle curt però que ens va fer vibrar.

Finalment, donada la situació progressiva d’augment de contagis, en general a Catalunya, i en especial a Guissona arran del nou brot de pandèmia, i tot i que la normativa actual permetia fer activitats culturals i firals amb mesures preventives, la manca de recursos suficients per garantir la seguretat, ens va portar a anul·lar el Mercat Romà amb l’objectiu d’eludir els encreuaments de persones en l’espai del mercat i els contactes fora dels grups bombolla.

Tot i així, aquest dia es va mantenir el capvespre que anava a càrrec d’Aestus i la seva actuació de lluita de gladiadors. A continuació, la jove companyia de l’escola de dansa Montse Esteve va cloure els capvespres amb l’espectacle JAZZenDANSA, que va omplir la plaça major al seu aforament complet.

Tots els actes es va realitzar amb inscripció prèvia i aforament limitat. A l’entrada, calia desinfectar-se amb gel i era obligatori dur la mascareta durant tota l’actuació.

A més a més, durant tota la setmana es va dur a terme el concurs d’aparadors romans, on els comerços que hi van participar ens convidaven a passejar per Guissona traslladant-nos a l’antiga Iesso. El jurat de concurs va estar format per la regidora de cultura Agnès Pla, el director del Museu David Castellana, i la representant de l’espai Santacreu, Carla Patsi.

El premi per l’aparador es va concedir a la Llibreria Issauna, ja que el va convertir en un esclat d’aigua a través de lones de diverses tonalitats que emulen el propi cartell d’aquesta edició del Mercat i que fan referència a l’eix que hi havia projectat.

El premi al millor aparador mitjà es va atorgar a la Formiga informàtica. En aquest cas, també es va fer una referència clara a l’eix, introduint un deix de contemporaneïtat i de crítica. En aquest exemple l’aigua es va recrear a través de bosses d’escombraries i una xarxa de monedes, i convida a pensar en l’emergència ambiental que esta omplint els nostres mars de plàstics seguint l’estela dels interessos econòmics que hi ha al darrera.

En aparador petit es va voler premiar la proposta del Niu de la Salut. En aquest establiment es va fer una recerca sobre la vida romana per buscar un enllaç amb els propis productes.

Durant la setmana també, i al compte d’Instagram del @mercatroma, es va realitzar un sorteig de la samarreta de Guissona elaborada per la marca Kukuxumuxu. En aquesta ocasió la guanyadora per haver complert tots els requisits va ser el compte @with___me_oo, és a dir, la Laia Vinagre. La samarreta es pot adquirir al Museu de Guissona i a Casa Pedró pel valor de 10€.

L’Ajuntament de Guissona agraeix la participació de tothom als actes i la comprensió en les decisions preses per part de la comissió tècnica del Mercat Romà i de l’equip de Govern.

 

Guissona, 19 de juliol de 2021.