Reunió del Consell Rector del Consorci Patronat d'Arqueologia

El passat dijous, 26 de març es va reunir el Consell Rector del Consorci Patronat d'Arqueologia que va realitzar una valoració de les activitats del Patronat d'Arqueologia al 2008 i es va presentar el Pla Director del Parc Arqueològic i del Museu de Guissona.

DIVENDRES 27 MARÇ 2009

El Consell Rector, del Consorci Patronat d’Arqueologia de Guissona, format per membres de l’Ajuntament de Guissona, representants del Consell Comarcal de La Segarra, de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, de l’Institut d’Estudis Catalans i de la Universitat Autònoma de Barcelona, es va reunir el dijous 26 de març a les cinc de la tarda a Guissona per tractar diversos assumptes.

 

En primer lloc, és va realitzar una valoració conjunta de la memòria d’activitats que el Patronat d’Arqueologia l’any 2008 ha realitzat en el parc arqueològic, el museu de Guissona Eduard Camps i en el programa de excavacions preventives a la zona urbana de Guissona.

 

En segon lloc, es va presentar el Pla Director del Parc Arqueològic i del Museu de Guissona, redactat per un equip format per membres del patronat d’Arqueologia de Guissona com en Josep Guitart, Joaquim Pera i Josep Ros i professionals com l’arquitecte Toni Gironès, els museòlegs Manel Miró i n’Angeles Montesinos de l’empresa Stoa i el dissenyador Jordi Ros. Les línies generals d’aquest Pla Director proposen la posada en valor del parc Arqueològic amb un sistema de cobriment de les restes arqueològiques, l’establiment d’ un punt d’entrada i acollida de visitants al parc i al museu des del carrer Tint, la creació d’una aula didàctica, la senyalització i musealització de les restes arqueològiques de la ciutat romana de Iesso, i la instal·lació del nou Museu de Guissona Eduard Camps a la planta baixa de l’edifici Fassina de la vila guissonenca, contigu al Parc Arqueològic, al carrer del Tint. Una part d’aquest programa Director valorada en 600.000 € i que permetria tenir a finals de l’any 2010 el museu de Guissona i el Parc Arqueològic en funcionament es va presentar en el mes de gener de 2009 a la línia d’ajuts FEDER, que encara esta pendent de resolució.

 

D’altra banda, també es va presentar la nova campanya d’excavacions per enguany, amb l’objectiu prioritari de l’excavació de la zona termal de la ciutat de Iesso, concretament la part calenta de l’espai, formada per forns i caldarium. Les termes públiques de Iesso eren un edifici de tipus monumental, format per dos espais clarament diferenciats. La part coberta, formada per la sala de banys freds, tebis i calents; i la part descoberta on s’hi ubicaven piscines externes com la natatio i un espai per fer exercici. Les excavacions, s’ha previst, que també evolucionin en la zona oest, l’entrada a les termes.

 

Finalment, es va aprovar per unanimitat el pressupost del Patronat d’Arqueologia de Guissona per a l’any 2009, que puja a 249.163,41 €