S’inicia la vuitena edició del curs d’arqueologia “Ciutat romana de Iesso”.

  1. Inici
  2. /
  3. actualitat
  4. /
  5. noticies
  6. /
  7. S’inicia la vuitena edició...
'

Una vintena d’estudiants, arribats de tot Catalunya i de la resta de l’Estat, participaran durant dues setmanes en les excavacions a la ciutat romana de Iesso i al jaciment de Puig Castellar (Biosca) que es complementaran amb conferències especialitzades i una sortida a l’espai transmissor del Túmul – Dolmen de Seró (Artesa de Segre)

El dilluns 7 de juliol ha començat la vuitena edició del curs d’arqueologia a Guissona “Ciutat romana de Iesso”, organitzat pel Patronat d’Arqueologia de Guissona, la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Institut català d’arqueologia clàssica.

Durant quinze dies els estudiants podran practicar i aprendre in situ els treballs que es realitzen durant una excavació arqueològica i compartir experiències i coneixements. Durant el matí els participants realitzen pràctiques de camp, que complementen, a la tarda, amb l’excavació al jaciment de Puig Castellar, a Biosca i una sortida a l’espai transmissor del Túmul – Dolmen megàlitic de Seró, a Artesa de Segre. A més, enguany es comptara amb tres conferències: el dilluns 7 de juliol a les 18.30h, després de la inuguració del curs, el Dr. Ignasi Grau oferirarà la ponència “Entre íbers i romans. Una panoràmica de l’arqueologia de la conquista i implantación romana al sud valencià”, el dimecres 9 de juliol a les 18h el Dr. Joaquim Pera i la Dra. Ester Rodrigo parlaran del “Jaciment de Puig-Castellar” i el divendres 18 de juliol el Dr. Joaquim Garcia oferirà la conferència “La fundació de la ciutat romana d’Iluro o la culminació de la romanització al pais dels laietans”. Totes les conferències són gratuïtes i obertes a tothom, com també, la visita guiada al parc arqueològic de Iesso i al Museu del dimarts 8 de juliol a les 17.30h.

En el curs hi participen estudiants vinguts de tres universitats catalanes (Universitat autònoma de Barcelona, Universitat de Barcelona i la Universitat de Lleida) i de dues de fora de Catalunya (Universitat Autònoma de Madrid i la Universitat de Castella la Manxa).

Enguany es treballarà en dos sectors del parc arqueològic de la ciutat de Iesso. Un grup d’estudiants ho farà a l’edifici situat a la zona exterior de la muralla, al costat de la porta nord de la ciutat, aquest edifici es va començar a excavar en les campanyes anteriors i probablement era un magatzem on es guardaven les mercaderies abans d’entrar a la ciutat.

L’altre grup està treballant al sector nord de l’edifici termal de l’antiga Iesso. En campanyes anteriors, s’hi han documentat diversos nivells d’època tardo-antiga i probablement formaria part de la segona fase de les termes, a mitjans del segle I dC, moment en que tindria una funció de pati, prossiblement ajardinat.