S'EXCAVA EL JACIMENT DE PUIG CASTELLAR

Les excavacions han posat al descobert les restes del que havia estat un castrum o fortalesa militar romana dels primers temps de la conquesta romana a les Terres de Ponent. Un lloc estratègic i de control territorial que visualment domina tota la vall del llobregós des de Calaf fins a Ponts.

DIMARTS 13 AGOST 2013


Durant el mes de juliol s’han portat a terme els treballs d’excavació arqueològica en el Jaciment de Puig Castellar, municipi de Biosca (La Segarra). Aquests treballs son dirigits per la Universitat Autònoma de Barcelona amb col•laboració del Patronat d’Arqueologia de Guissona i el Institut Català d’Arqueologia Clàssica; igualment s’ha comptat amb una subvenció de la Generalitat de Catalunya.

Les excavacions han posat al descobert les restes del que havia estat un castrum o fortalesa militar romana dels primers temps de la conquesta romana a les Terres de Ponent. Un lloc estratègic i de control territorial que visualment domina tota la vall del llobregós des de Calaf fins a Ponts. S’han recuperat milers de fragments ceràmics que permeten avançar una cronologia entre el 150 al 100 aC., abandonant-se posteriorment; el moment final de l’establiment coincideix amb la fundació de la ciutat romana de Iesso (Guissona) situada a poc més de 6 quilòmetres.

La campanya d’enguany, la primera que es fa en el jaciment, ha documentat un sòlid edifici construït amb grans blocs de pedra que configura diverses dependències encara per estudiar. Destaca per la seva excepcionalitat el fet que bona part de les habitacions estaven pavimentades amb opus signinum de diferents colors i algunes parets havien estat revestides amb estucs de colors. Aquest fet , per l’època en que surt, indica que és un establiment militar d’una certa importància i constitueix un dels exemples residencials romans més antics trobats fins ara a la Península ibèrica. Tot el conjunt es troba delimitat una imponent muralla de més d’un metre d’amplada que ressegueix i fortifica el turó on s’ubica el jaciment.

A la vista dels resultats és previsible la continuació dels treballs arqueològics en els propers anys.