TORNEN ELS PASTORETS DE GUISSONA, DESPRÉS DE DOS ANYS D'ATURADA PER LA PANDÈMIA

L’aforament de la sala del Centro, amb 200 cadires, va fer un ple de gom a gom, amb la qual cosa, moltes persones no van poder gaudir enguany de la representació.

DIMARTS 27 DESEMBRE 2022

 

Els Pastorets són un dels més genuïns exponents de la cultura popular al nostre país. És una representació plena de tradició al nostre poble, un signe d’identitat del lloc on es representen.

Tenim constància que a Guissona els Pastorets ja s’escenificaven des del 1897 i que són una traducció al català de “El nacimiento del Salvador o la rendición del esclavo” d’Antoni Molins amb música d’Ignasi Rubió.

Durant la Guerra Civil els textos originals es van perdre, però l’estima dels guissonencs per aquesta representació va fer que es recuperessin de  “memòria”. I així és com s’han anat transmetent de generació en generació i amb totes les variants que dona de si aquesta memòria i en la que cada actor hi ha anat deixant la seva empremta al llarg dels anys.

Amb la seva recuperació, poc després de la Guerra Civil, els Pastorets de Guissona es van representar de forma continuada fins al 1993, més de cent anys de representacions d’uns pastorets amb el seu signe d’identitat, la seva empremta pròpia i personal, i amb la idea de ser un dels nostres referents culturals.

Després d’un parèntesi de més de vint anys, la nostàlgia, les ganes i la il·lusió d’un grup de guissonencs i guissonenques ens van permetre la tarda de Sant Esteve del 2016 recuperar els nostres Pastorets, amb el mateix Bato i Borrego de feia vint anys, però amb un grup d’actors renovat, nou vestuari, nous decorats i una il·lusió renovada per traslladar el Nadal dels nostres pares i dels nostres avis, al segle XIX.

Aquest 26 de desembre mes de 50 voluntaris comptant actors, dimonis, àngels, músics, veus, maquilladores, apuntadores, regidores, escenògrafes i vestuari, han fet possible un any més els Pastorets del Centro, els Pastorets de Guissona, amb una sala plena de gom a gom.

En aquesta edició s’ha renovat els personatges de Satanàs, amb Joan Codina; de Sant Miquel, amb Alba Cisquella; de Gabriel, amb Núria Cuñe; de Soff, provisionalment, amb Laia González i d’Isaac, amb Jaume Gonzalez.

Enguany, els dimonis petits han estat membres de l’Escola de Teatre de la Caserna a Guissona i dels àngels de l’Escola de Dansa Montse Esteve, que han treballat conjuntament per obtenir una excel·lent posada en escena a l’escenari.

La direcció d’aquesta edició ha estat de Joan Garcia, acompanyat un any més per en Jaume Mercadé.

L’aforament de la sala del Centro, amb 200 cadires, va fer un ple de gom a gom, amb la qual cosa, moltes persones no van poder gaudir enguany de la representació.

 

 

Guissona, 27 de desembre de 2022