UN MERCAT ROMÀ AMB MOLT BON GUST DE BOCA

Del 12 al 16 de juliol van tenir lloc a Guissona els capvespres a la romana, que van cloure’s el dissabte, 17 de juliol amb el Mercat Romà, durant tota aquesta setmana hem pogut participar d’un munt d’activitats amb un nucli comú: la participació ciutadana.

DIMARTS 20 JULIOL 2010

 
Un any més, els capvespres a la romana i el Mercat Romà de Iesso, han representat un salt en el temps, rememorant l’esplendor de la Guissona Romana, amb aquesta excusa, durant aquests dies s’han realitzat gairebé quaranta activitats en les que hi ha participat una trentena d’entitats i associacions de la nostra vila, a més dels restauradors, de colles, grups d’amics i un llarg etcètera.
 
A més de la participació popular, han estat molts els actes destacables de l’edició d’enguany.
 
Nardus, el nou gegantó
 
Amb la Celebratio Ludi Iessonensis, inici dels capvespres a la romana es va inaugurar un nou gegantó, el Déu Bacus, el déu Bacus, el déu del vi, de les festes, de la disbauxa i la luxúria, dels grans banquets i de les orgies, caricaturizat amb una imatge indiscutible per a tots els guissonensos, el Jaume del Restaurant Nard i que serà conegut popularment com a Nardus.
 
Espases, espases, espases

Va ser l’obra de teatre representada pels alumnes de l’Institut, que ens va fer gaudir d’una molt bona estona i que va omplir la nit de dilluns, la plaça major de rialles i aplaudiments.
 
Els Stompers & Celtic Caos
 
Músics i ballarins van ser la combinació perfecta per gaudir de l’ambient càlid i engrescador d’una taverna irlandesa el dimarts a la plaça major de Guissona.
 
Gran Banquet Romà
 
El dijous es va portar a terme l’activitat en la que hi van participar més entitats, associacions i persones individuals de forma altruista. A la cuina, l’Associació Gastronòmica La Manduca en col·laboració amb quatre restaurants de la nostra vila, ens van permetre gaudir de les millors exquisideses de la cuina romana, servides pels Margeners de Guissona i amb la participació de l’Escola Municipal de Música, Les Forces Diabòliques de Sanaüja i l’Escola de Dansa Montse Esteve en la dinamització del sopar
 
Adoració als Déus
 
La nit de divendres, amb la plaça major plena de gom a gom vam poder gaudir de la magnífica posada en escena que van preparar els Un, dos, tres, kuà amb un espectacle únic de percussió, llums i ritmes, no va deixar a ningú indiferent.
 
Dissabte, el Mercat Romà
 
El millor de tot, una població volcada en la festa: avis i àvies, pares i mares, nens i nenes, tots vestits de romans, inclús molts dels visitants van venir amb la túnica i la toga.
 
I a més, una magnífica escenografia, coordinada per Agnès Pla, ens va permetre gaudir de les termes, del fòrum, del theatrum, tornant per un dia a l’antiga Iesso.
 
També es dóna per assolit l’objectiu d’enguany, difondre més sobre el món romà endinsant-nos més en la mitologia clàssica, un recurs entre religiós i literari per entendre la concepció del món des de l’antiguitat. I això s’ha aconseguit enguany amb les magnífiques representacions del grup de teatre Els 4 gats i l’Escola de Dansa Montse Esteve, que ens han permès conèixer la història de la princesa Ariadna i les seves vicissituds amb el laberint del Minotaure, l’heroi Teseu i el déu Dionís, Bacus en llatí.
 
A més, durant tot el dia, més de 15.000 persones han passejat pels carrers de la nostra vila, gaudint dels jocs romans, l’escola de gladiadors, la desfilada de les legions del Cèsar i del seguici de la Cleòpatra – amb més de 150 participants – les curses de quàdrigues, el passeig i la venda d’esclaus, l’espectacle de falcons a càrrec d’Els Margeners de Guissona, els concerts d’arpa, les visites guiades al parc arqueològic, la venda de pòssima, les més de cinquanta parades i el bon temps, ha fet que qui ha visitat el Mercat Romà de Iesso hagi gaudit d’un dia inoblidable.