UNA EXPOSICIÓ REPASSA L'EMPREMTA HUMANA A TRAVÉS DELS RESIDUS

L'empremta humana de Iesso a Guissona", fa un recorregut històric i pedagògic envers l'empremta que el pas dels humans deixa al planeta.

DIMARTS 04 OCTUBRE 2022

Plantejada com un espai de conscienciació, el Museu de Guissona recull en una exposició pedagògica els residus de l'època romana i de l'actualitat, fent una comparació reflexiva de l'empremta que deixem a la Terra Comissariada pel Museu de Guissona i l'Àrea de Residus del Consell Comarcal de la Segarra, l'exposició "Residus. L'empremta humana de Iesso a Guissona", fa un recorregut històric i pedagògic envers l'empremta que el pas dels humans deixa al planeta. Ho fa amb residus reals de l'època romana de l'antiga ciutat de Iesso i residus actuals, que generem en el nostre dia a dia, acompanyats de plafons explicatius i il·lustracions realitzades pel mateix director del Museu, David Castellana.
La mostra pretén ser un espai de conscienciació i responsabilitat davant dels efectes del canvi climàtic cada cop més presents i uns recursos naturals cada vegada més escassos. Fent una comparativa dels residus que es generaven en l'època romana i els que es generen avui en dia, així com la gestió que se'n fa i quin és el nostre paper al respecte, es constata que els primers residus eren plenament assumibles per l'entorn, mentre que els actuals han esdevingut una amenaça per a la mateixa existència de l'ésser humà i la natura no és capaç de recuperar-los. Així, es plantegen bones pràctiques a implantar per reduir aquests residus, que suposen la
petjada que, a més, marcarà la nostra manera de viure pels arqueòlegs del futur.

Ressalta el fet que en l'antiguitat l'entorn natural estava lligat a cert misticisme relacionat amb les divinitats.
Això canvia amb la revolució industrial i, sobretot, a principis del segle XX, amb l'aparició del plàstic i dels aparells electrònics, així com la cultura de l’usar i llençar. Aquests i altres factors han suposat un volum actual de residus que porta a una situació insostenible. Després d'un recorregut pedagògic, pensat per a tots els públics, el visitant rebrà un fullet amb un qüestionari per conscienciar de la necessitat de recuperar, reparar i reutilitzar els residus.

L'exposició, que convida a participar en les persones visitants de manera interactiva, es podrà visitar fins al 15 de gener de 2023