XIII edició del Mercat Romà de Iesso amb un important èxit de públic

El passat dissabte, 18 de juliol, es va celebrar a Guissona la XIII edició del Mercat Romà de Iesso, una edició que ha destacat per l’ampliació de l’espai del Mercat cap al carrer de l’Om i per l’augment del nombre de parades,

DIMARTS 21 JULIOL 2009

El passat dissabte, 18 de juliol, es va celebrar a Guissona la XIII edició del Mercat Romà de Iesso, una edició que ha destacat per l’ampliació de l’espai del Mercat cap al carrer de l’Om i per l’augment del nombre de parades, arribant a la cinquantena i en el que s’ha tornat a donar importància a la participació popular i a la col·laboració del es colles, entitats i associacions en l’organització dels actes.

L’activitat del Mercat s’ha iniciat a les 10 del matí amb l’obertura de les parades i dels tallers d’encunyació de monedes i destil·lació de perfum, novetats d’aquest any i amb un important èxit de participació.

A primera hora també ha començat la desfilada de la cavalleria romana – a mans dels Amics dels Cavalls de Guissona i Comarca - pels ravals de la vila, amb l’objectiu d’animar als vilatans i als visitants del Mercat a conèixer els diferents espais del nucli històric. De la mateixa manera, i també per animar als visitants i donar-los la benvinguda les vestals han passejat pels diferents espais del Mercat Romà de Iesso.

I ja a les 11 del matí, just abans de la inauguració oficial del Mercat Romà, els Margeners de Guissona, ens han ofert un espectacle de falcons que han tornat a repetir a les 8 del vespre amb un important èxit d’assistència.

Però l’acte central del matí ha estat l’arribada del Diví Cèsar i de la reina Cleòpatra a la ciutat romana de Iesso.

El Cèsar ha arribat muntat sobre una quàdriga pel carrer Tint amb un seguici d’un centenar de persones, entre els que hi havia una trentena de nens de l’Escola de legionaris, les 30 legionàries que l’any passat van reivindicar formar part de l’exèrcit del Cèsar, més de 30 soldats que ja tradicionalment formen part de l’exèrcit del Cèsar i els 10 cavalls de l’Associació Amics dels Cavalls de Guissona i Comarca.

La Cleòpatra, animada per oboès i dàrbuques, ha arribat des de l’Av. 11 de setembre, a sobre d’una llitera, acompanyada per una ballarina de la dansa del ventre i pel seu seguici, format per una trentena de persones, comptant, homes, dones i nens, en aquest grup, a més de les amigues de la Cleòpatra hi han participat els membres de la Unió de la Comunitat Senegalesa de la Segarra i l’Urgell.

Les autoritats, alcalde i regidors, acompanyats pel Vicepresident 4t de la Diputació, Il·ltre. Sr. Joan Riu diputat de la Val d'Aran en representació del president de la Diputació, el Sr Àngel Vidal, Director del patronat de turisme i per l’Il·lm Sr. Alcalde d’Artesa de Segre, esperaven al Cèsar de la Cleòpatra a sobre de la tribuna instal·lada en l’espai del temple.

Un cop el Cèsar a saludat a la Cleòpatra i a les autoritats, tots s’han traslladat en comitiva fins a la plaça Bisbe Ben-lloch, on s’ha instal·lat l’estructura d’un temple, sobre del qual han realitzat els ja tradicionals discurs que han donat per iniciada la XIII edició del Mercat Romà de Iesso.

A partir d’aquest moment els carrers del Mercat inicien la seva activitat, les parades s’omplen de curiosos, mentre les legions romanes desfilen pels carrers de Guissona, es sent música romana pels carrers del Mercat, s’obren les termes, les quàdrigues desfilen pel Mercat i ... dels jardins romans s’escapa un bri de música clàssica, hi ha un concert que ens permet apartar-nos una mica dels sorolls del mercat música clàssica amb el duet format per la flautista Carme Cama i la guitarrista Belisana Ruiz que ens permeten gaudir d’una estona de descans.


Acabat el concert, la plaça de Capdevila, s’omple de gom a gom per gaudir de la demostració de cetreria, aus de tot el món es mostren en aquesta plaça, oferint un espectacle espectacular amb exhibició de vol inclosa, aquest espectacle es torna a repetir al vespre, amb una important afluència de públic.

 

La tarda comença amb les activitats pels més petits, primer contes a les termes i després la Primera Cursa de Quàdriguetes al Circ, aquesta primera cursa ha estat possible perquè els monitors del Casal d’Estiu han treballat les quàdrigues i la participació dels més petits a la cursa. Els integrants de la quàdriga més maca i la més ràpida han estat obsequiats amb entrades a Portaventura.

La segona cursa de quàdrigues per a adults, s’ha consolidat en l’edició d’enguany amb la participació de 8 quàdrigues, que han gaudit de l’espectacle i de la cursa, també ha gaudit el gran nombre de públic assistent que ha omplert de gom a gom la zona del circ.

La cursa dinamitzada per la Colla dels Kuartos 84 ha comptat amb la participació dels Un, Dos, Tres, Kuà per la seva ambientació, els guanyadors de la cursa – ràpidus i guapus – han estat obsequiats amb un xec de 284€.

I després de gaudir de la cursa, del mercat i de les actuacions de tarda, l’activitat estrella de la nit ha estat la dansa en honor del diví Cèsar i la reina Cleòpatra, preparada pels ballarins de l’Escola de Dansa Montse Esteve i que és la que compta amb un nombre més nombrós de públic.

A més, durant tot el dia s’han fet visites guiades al parc arqueològic i hi ha hagut un munt d’activitats de carrer que no ens han permès descansar ni una estona però que ens han deixat un molt bon gust de boca amb un mercat ple d’activitat i de festa, esperem seguir sorprenent-vos en les properes edicions.