En aquesta edició, l’eix conductor del Mercat Romà ha girat entorn l’element natural de l’AIRE.
DILLUNS 22 JULIOL 2024
GUISSONA CELEBRA AMB ÈXIT LA XXVII EDICIÓ DEL MERCAT ROMÀ DE IESSO
El cap de setmana 19 i 20 de juliol, Guissona ha celebrat el MERCAT ROMÀ DE IESSO, enguany en la seva 27a edició. Aquesta proposta s’ha dut a terme els dos dies, divendres i dissabte, amb l’objectiu que guissonencs i guissonenques sortissin al carrer per recuperar el seu passat romà amb múltiples propostes per a tots els públics.
En aquesta edició, l’eix conductor del Mercat Romà ha girat entorn l’element natural de l’AIRE. A l’antiga Roma, el món s’explicava a partir del coneixement dels quatre elements (foc, aire, terra i aigua). Aquest 2024 s’ha continuat el cicle dels elements, que es va iniciar l’any passat amb el foc. Així doncs, l’AIRE com a protagonista, ha estat un element indomable, present en la quotidianitat i el protagonista de múltiples fenòmens atmosfèrics, dels llamps i dels trons i ha sigut el protagonista d’alguns dels espectacles del Mercat Romà i dels capvespres a la romana.
L’obertura del mercat el divendres al vespre es valora molt positivament, atès que molts guissonencs i guissonenques ja van iniciar la festa i van treure les seves túniques de l’armari. Del divendres en destaquem la desfilada de moda romana a càrrec del Taller de Costura i la degustació de vins d’àmfora amb Selecte Store. El moment estrella del divendres va ser el Correbacus, que s’ha anat consolidant gràcies a la colla dels Kuartos. Enguany els Kuartos 99 han inscrit 250 joves a aquesta proposta, amb un recorregut pels bars de Guissona acompanyats pel gegant del Bacus, que dona pas a una nit de versions i deejay a la plaça major.
El mercat ha comptat amb una trentena de parades d’artesania externes i una desena de locals, que s’han ubicat als carrers Fluvià, Bisbal, Botigues, i també al voltant del portal de l’àngel i les fonts del poble. Com a novetat, enguany s’han incorporat tres parades infantils amb productes elaborats pels mateixos infants.
En aquesta edició, també s’ha comptat amb la participació d’una desena d’entitats i associacions locals com els geganters de Guissona, que van dinamitzat múltiples cercaviles; els Margeners de Guissona, amb la cercavila inaugural, l’Associació Gastronòmica La Manduca, amb el sopar romà de dijous; els Kuartos’99 que van dinamitzar el Correbacus i la barra de begudes del divendres; el Museu de Guissona amb múltiples activitats; l’Obrador, amb taller de ceràmica; l’Associació Consell Local d’Esports, amb la dinamització del campament de legionaris al matí, l’associació ACOLCAT i l’associació Vasil Levski amb jocs al campament de legionaris a la tarda; la Coral Doll de Veus i l’Associació de Dones Nèvia, obsequiant amb un refrigeri de meló i síndria a tothom que s’acostava a la casa de la reina Cleòpatra i a les Fonts del poble, respectivament. La Unió de la Comunitat Senegalesa, que juntament amb els amics del Cèsar i la Cleòpatra, han participat del seguici de més de trenta persones que acompanyava a la Reina Cleòpatra; l’Associació Eslava Oriental, posant música a les termes; els comerciants i botiguers de Guissona, amb una exposició pels aparadors de la vila i ambientant els seus aparadors i la Jove Companyia de Dansa Montse Esteve, que des del primer any organitza l’espectacle de dansa de cloenda del Mercat Romà.
Així doncs, durant el cap de setmana Guissona s’ha convertit en Iesso, recreant-se espais com el fòrum, el campament de legionaris, les termes i la casa de la Reina Cleòpatra, a més d’una domus romana dinamitzada enguany pels joves del camp de treball de Quàlia.
El Mercat Romà és possible gràcies a l’equip tècnic de l’Ajuntament que enguany ha comptat amb el suport de les mans de l’equip d’escenogràfica de Jordi Claramunt, amb la producció d’Amadeu Pipó i les parades d’artesania i alguns espectacles de la mà de Sabors Catalans.
Tot i les altes temperatures que s’han registrat aquest cap de setmana a la població, els carrers i espais de la vila s’han omplert de patricis i plebeus que han gaudit de les activitats que els han traslladat en el temps.
Guissona, 22 de juliol de 2024.