Guissona va presentar ahir dijous, la 27a edició del Mercat Romà de Iesso, que tindrà l’AIRE com a eix conductor de les diferents activitats i propostes culturals. Com cada any, el Mercat Romà esdevindrà el tercer dissabte de juliol – enguany els dies 19 i 20 – i durant la setmana prèvia hi haurà els capvespres a la romana, amb activitats culturals de tarda-vespre en les que hi trobarem teatre, música, foc i gastronomia. Com a novetat d’enguany, s’incorpora als capvespres la Bakanaleta, una reproducció de la mítica Festa de la Bakanal adaptada als infants, que anirà a càrrec de la Colla Gegantera de Guissona. Gràcies també als joves del camp de treball de la Generalitat, s’organitzarà també una cursa d’orientació per la vila i es reproduirà una domus romana al carrer Sant Magí.
Així doncs, el divendres dia 19 s’inaugurarà el Mercat Romà, enguany amb dos dies, com ja s’ha anat fent els últims dos anys. A més d’una quarantena de parades, gestionades per l’empresa Sabors Catalans, trobarem espais ambientats en l’època a càrrec de l’escenògraf Jordi Claramunt, així com es reproduiran lluites de gladiadors, venda d’esclaus, cercaviles, espectacles de carrer, contes, música, dansa, jocs infantils, dinamització d’espais i visites guiades al Museu, entre altres. Gràcies a les entitats locals i a la participació ciutadana, s’hi podrà veure l’exèrcit de legionaris, un correbars amb el gegant Bacus, així com l’esperada Festa nocturna de la Bakanal. També hi haurà una exposició de fotografies, i la implicació incondicional de l’Associació de dones Nèvia, el Consell Local d’Esports, la Coral Doll de Veus, l’Associació gastronòmica La Manduca, la Unió de la comunitat Senegalesa, ACOLCAT i l’Associació Vasil Levksi.
L’eix conductor d’enguany serà l’AIRE, un element que s’anirà descobrint mitjançant les diferents propostes i l’attrezzo de la Festa, situant a totes les persones visitants al regne del Déu suprem Júpiter on es troba el Sol i la Lluna.
Seguint la tradició, la imatge de la festa, dóna a conèixer joves dissenyadors, i en aquesta edició, Àngela Sanmartí, estudiant del cicle d’arts plàstiques i disseny de l’escola Ondara de Tàrrega, ha estat la creadora d’un cartell que dóna protagonisme als diversos elements que integren les particularitats de l’eix conductor.
L’Ajuntament de Guissona agraeix la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i de la Diputació de Lleida en el suport a la promoció de la Festa.
Guissona, 14 de juny de 2024.