Els Pastorets

Els Pastorets són un dels més genuïns exponents de la cultura popular al nostre país. És una representació plena de tradició al nostre poble, un signe d´identitat del lloc on es representen.

Tenim constància que a Guissona els Pastorets ja s’escenificàven des de 1897 i que són una traducció al català de “El nacimiento del Salvador o la rendición del esclavo” d’Antoni Molins amb música d’Ignasi Rubió.

Durant la Guerra Civil els textos originals es van perdre però l’estima dels guissonencs per aquesta representació va fer que es recuperessin de  “memòria”. I així és com s’han anat transmetent de generació en generació i amb totes les variants que dóna de si aquesta memòria i en la que cada actor hi ha anat deixant la seva empremta al llarg dels anys.

Amb la seva recuperació, poc després de la Guerra Civil, els Pastorets de Guissona es van representar de forma continuada fins al 1993, més de 100 anys de representacions d´uns pastorets amb el seu signe d´identitat, la seva empremta pròpia i personal, i amb la idea de ser un dels nostres referents culturals.

Després d’un parèntesi de més de vint anys, la nostàlgia, les ganes i la il·lusió d’un grup de guissonencs i guissonenques ens van permetre la tarda de Sant Esteve del 2016 recuperar els nostres Pastorets, amb el mateix Bato i Borrego de feia vint anys, però amb un grup d’actors renovat, nou vestuari, nous decorats i una il·lusió renovada per traslladar el Nadal dels nostres pares i dels nostres avis, al segle XIX.

El nostre desig és que els pastorets de Guissona es puguin convertit en un clàssic i en una tradició nadalenca irrenunciable.