Mercat Romà

 

 

Declarada festa local d'interés turístic

Se celebra el tercer dissabte de juliol

Origens

 

Capvespres
1

 

Capvespres
2

 

Mercat
Romà 1

 

Mercat 
Romà 2

 

Cloenda 
Mercat Romà

ELS ORIGENS

L’antiga ciutat de Iesso s’identifica amb el jaciment arqueològic conservat sota la vila de Guissona i en els camps de conreu dels seus voltants.

La fundació de la ciutat romana es va produir a principis del segle I aC, aprofitant els recursos naturals de l’actual plana de Guissona: l’abundant presència d’aigua i la facilitat per a l’explotació agrària de les terres properes. A partir d’aquest moment es succeeixen sense discontinuïtat els diferents nivells de construcció perdurant fins al s. VI dC.

 

ELS CAPVESPRES A LA ROMANA

 

Des del 2003, durant la tercera setmana de juliol, els capvespres a la vila de Guissona s’omplen d’activitats culturals.

Les propostes s’inicien a mitja tarda amb activitats infantils, des de cercaviles amb els gegants vestits d’època romana fins a tallers per als més petits.

I a les deu del vespre es porten a terme les activitats culturals: teatre, música, cinema i la reconstrucció històrica d’un sopar romà es desenvolupen durant la setmana donant lloc a l’espectacle de cloenda dels capvespres a la romana i que esdevé el tret de sortida al Mercat Romà que es celebra el dissabte. 

 

EL MERCAT ROMÀ DE IESSO

 

Des del 1997, el tercer dissabte de juliol, la vila de Guissona es transforma en un mercat de finals del segle I aC, rememorant el seu passat romà i la ciutat romana de Iesso.

Els carrers i espais de la vila es tranformen en les termes romanes, el teatre, el fòrum, els jardins romans, l’escola de legionaris, el campament de legionaris, ... i en cada un dels espais s’hi porten a terme activitats que ens traslladen en el temps. Pels carrers de la vila  hi passegen els guissonencs i guissonenques, convertits en patricis i plebeus que gaudeixen d’espectacles com la venda d’esclaus, la lluita de gladiadors i la desfilada de l’exèrcit romà.

Entre els patricis i els plebeus, en algun moment del dia, també s’hi barrejaran el Cèsar i la Cleòpatra que acompanyats dels seu seguicis omplen de glamour i color el seu recorregut pel Mercat Romà, un mercat en el que hi trobareu diferents mercaders que ens ofereixen tot tipus de productes d’origen romà.

 

MÉS INFORMACIÓ:

Ajuntament de Guissona

Plaça Bisbe Benlloch, 1

25210 Guissona

Tel. 973 55 00 05 (ext 201 - 202)

http://www.mercatroma.cat/

 

COORDINACIÓ

               Històrica:  David Castellana (Tècnic de Cultura)

               Tècnica:   Claustre Oliveres (Tècnica de Comunicació)